AFA iDertosa

Sortida 3r ESO a ANAV d'Ascó i a REHAU de Campredó

 

El Departament de Ciències Socials va acordar fer una sortida de 3r ESO a la Central Nuclear d'Ascó i a l'empresa Rehau del polígon de Campredó com una activitat didàctica relacionada amb el seu currículum: fonts d'energia i empresa.

La finalitat era visitar instal.lacions properes, del nostre entorn, per la seva importància, per reduir costos i ampliar, així, la participació de tot l'alumnat.

La sortida va ésser positiva i va complir amb els nostres objectius didàctics, tant per les explicacions dels professionals de l'ANAV i de la REHAU com per la visualització, manipulació i experimentació per part dels alumnes.

De cara a l'any que ve proposarem als Departaments de Física i Química i Tecnologia la participació de manera conjunta en aquesta activitat.

Tere Monclús


 

 

Galeria fotogràfica

Taller: I Curs de cuina d'hivern

Les tardes dels dimecres de març de 2014

 
Aquest dimecres va finalitzar, el primer curs de cuina per a mares i pares d’alumnes de l’Institut. Han sigut quatre sessions, on sota la direcció de Xavier Torné Teixidó, professor del cicle de Cuina i Sala, els 21 “alumnes” han après noves tècniques, nous plats i sobretot s’ho han passat d’allò més be.

El proper 2 d’abril comença el 2n curs, i és intenció de la junta de l’AMPA continuar organitzant-ne més per al proper curs.

Agrair l’acollida que ha tingut aquesta iniciativa, la col·laboració del centre, el departament de cuina i sala i especialment a Xavi Torné per la seva paciència i bon fer.





        

Podeu veure algunes fotografies dels més de 20 plats treballats:

 

Galeria fotogràfica

Xerrada: Els perills de l'addicció a les pantalles


La xerrada sobre els perills de l'addicció a les pantalles i noves tecnologies, celebrada el dijous 20 de març de 2014 a càrrec del psicòleg D. Sergi Banús, especialitzat en Trastorns Generals del Desenvolupament, Autisme, Hiperactivitat, etc. va convocar més de 50 pares i mares per assabentar-se dels riscos a que s'exposen els nostres fills amb aquesta afició que tenen d’estar a tota hora connectats a qualsevol pantalla, sigui d’ordinador, mòbil, videojoc, etc.

La conferencia va aprofundir en la problemàtica real dels adolescents i la comunicació que aquests tenen amb els seus pares i mares a fi de distingir els senyals que poden alertar-nos d’aquest perill.



També es van donar pautes i ressenyes per orientar i mantenir informades les famílies, posant a la seva disposició la següent documentació:
 

Centre de referència a Catalunya en Joc Patològic i Addicció a les noves tecnologies:

Hospital Universitari de Bellvitge-IDIBELL.
Unitat de Joc Patològic.
Hospitalet de Llobregat – BARCELONA
Telèfon: 932 607 600
http://www.bellvitgehospital.cat/noticias/view.php?ID=341

Bibliografia d’interès per educadors i pares:

Adicción a las redes sociales y nuevas tecnologías en niños y adolescentes (Guía para educadores)
Autores: Enrique Echeburúa y Ana Recasens
Editorial: Pirámide
ISBN: 978-84-368-2686-9

Webs d’interès:

Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación
http://www.inteco.es/
http://www.inteco.es/guias_estudios/guias/?p-2100638=2

Psicodiagnosis: Psicología Infantil y Juvenil, del mateix ponent de la xerrada Sergi Banús Llort
http://psicodiagnosis.es


Guies adjuntes en format PDF per descarregar:

  • Guía para la protección legal de los menores en el uso de internet
  • Guía para padres y madres sobre uso seguro de videojuegos por menores
  • Guía sobre ciberbullying y grooming
  • Guía para activar y configurar el control parental de los sistemas operativos

Arxius adjunts
Adobe Acrobat Documentguia_seguridad_menores.pd (pdf 196 Kb)
Adobe Acrobat Documentguia_control_parental.pdf (pdf 683 Kb)
Adobe Acrobat Documentguia_ciberbullying_groomi (pdf 199 Kb)
Adobe Acrobat Documentguia_videojuegos.pdf (pdf 846 Kb)

Homenatge a Manel Ollé

 
 

En motiu de la jubilació del nostre company Manel Ollé i Albiol, la direcció del nostre centre, l'AMPA, el Departament de llengua i literatura catalanes i Òmnium cultural Terres de l'Ebre hem cregut oportú l'organització d'un acte d'homenatge que tindrà lloc el proper dimecres 15 de gener, a les 19 hores, a la Sala d'actes del nostre institut.

Es tracta d'un homenatge poètic, musical, literari, teatral i cultural, en el qual intervindran alumnes, ex-alumnes, professors, ex-professors del nostre centre, els quals han tingut una alta vinculació amb Manel Ollé.

Hem d'agrair la col·laboració del Departament de música, molt especialment, i la magnífica predisposició de tothom per tal que l'acte pugui ser entranyable i culturalment potent a la vegada.

La persona encarregada de glossar la seua figura serà el professor i escriptor Manuel Pérez i Bonfill, gran amic personal seu.

Esteu totes i tots convidades i convidats.


 

Presentació del llibre "Espriu, transparent", d'Agustí Pons



El dimecres 16 d'octubre de 2013, a les 19 hores, a la biblioteca de l'institut Joaquim Bau de Tortosa, s’ha celebrat un homenatge al poeta Salvador Espriu, en el centenari del seu naixement, organitzat per La 2 de Viladrich, Òmnium Terres de l'Ebre, Consorci per la normalització lingüística a les Terres de l'Ebre, i amb la col·laboració de l'AMPA de l'institut i de la direcció del centre.


L’acte girà vers la presentació del llibre Espriu, transparent, d'Agustí Pons, i començà amb un parlament d’Emigdi Subirats, el qual va exaltar la figura d’Espriu i la del magnífic treball d’un dels principals biògrafs de la literatura catalana, l’Agustí Pons. Aquest, seguidament, explicà el procés de l’obra, que ha durat tres anys i la seva particular biografia del poeta d’Arenys, amb el propòsit que els lectors comprenguin la seva obra literària mitjançant els esdeveniments que van marcar la seva vida.
 

Per acabar, vam poder gaudir d’una selecció de poemes de l’homenatjat, recitats per l’Emigdi i cantats per una sensacional Esmeralda Ferré, acompanyada al piano pel músic Josep Ollé.


El director del centre, Francesc Lahosa, va cloure l’acte desitjant que es repeteixen activitats com aquesta i agraint tant als presents com als organitzadors la seva col·laboració.


 

 

Acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013


El passat dissabte 22 de juny a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa va tenir lloc, pel matí, l’acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013 per als alumnes de 4rt d’ESO i per la tarda, per als alumnes de 2n de Batxillerat i de CFGM de cuina de l’institut Joaquim Bau.

Els assistents que ompliren de gom a gom el recinte van passar una bona estona gràcies a les nombroses actuacions musicals, escèniques i teatrals realitzades majoritàriament per alumnes i ex-alumnes del mateix centre. Aquestes representacions es van anar intercanviant amb els discursos de personalitats com la del director de l’institut, Francesc Lahosa, el president de l’AMPA, Josep Aixarch, els professors del centre, Manel Ollé i Josep Piñol i el de Rosa Cid com a representant de l’ajuntament de Tortosa. En aquests discursos hi van predominar d’una banda mencions referides a l’actual crisi econòmica i a les retallades que aquesta està derivant, especialment en l’ensenyament i en la resta de serveis públics, i d’una altra, el desig de que tots els alumnes hagin pogut adquirir durant l’estada al centre no solament nous coneixements i continguts, sinó valors i experiències que els ajudin a aconseguir superar els obstacles que s’interposin a els seus objectius i il·lusions de futur.

D’entre tots els discursos cal destacar-ne el del convidat d’aquesta edició, el Sr. Lluís Miralles i Verge, ex-alumne del Joaquim Bau i actual enginyer industrial i director en cap del synchrotron a Cerdanyola del Vallès. Miralles, gràcies al seu treball arreu d’Europa i a la seva estabilitat i èxit laboral fora de les nostres fronteres va servir d’exemple per als alumnes, possiblement molts dels quals poden tenir també el seu futur a l’estranger donada l’actual situació econòmica.

Durant l’acte es van produir moments emotius i especials com la ja habitual entrega d’orles als alumnes i la de les matrícules d’honor. També van ser molt emotius el comiat a l’actual president de l’AMPA i el reconeixement i homenatge a la feina feta per les tres professores que es jubilaven aquest any.

L’AMPA també va tenir un gest amb els més necessitats i va realitzar juntament amb l’acte una recollida d’aliments que va tenir una gran acollida amb l’aportació dels familiars dels alumnes.

En definitiva, la festa va tenir moments per riure i per emocionar-se, però el clar missatge per part de tots els membres de l’AMPA i del centre va ser que tots els alumnes tindrien a partir d’aquell mateix dia una segona casa amb les seves portes ben obertes i amb unes persones que els acollirien amb els braços ben oberts. L’Institut Joaquim Bau serà per sempre casa seva, un lloc i una gent que els ha vist créixer com a estudiants i com a persones i que avui els desitja molta sort i èxit en el seu futur.



Jordi Gaya Gas
Alumne de 2n de Batxillerat
 

Acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013

Dissabte 22 de juny de 2013 a l'Auditori Felip Pedrell

 

Veure notícia de l'esdeviment

El dissabte 22 de juny, l'Ampa, conjuntament amb l'Institut Joaquín Bau, han organitzat a l'Auditori Felip Pedrell l'acte de cloenda del curs acadèmic 2012-2013.


Al mateix temps, es vol fer extensiva l'alegria de la festa de cloenda a famílies necessitades, amb una recollida d'aliments al vestíbul de l'Auditori.

Per assistir a l'esdeveniment les famílies han d'haver rebut les invitacions que s'han entregat als seus fills, però encara que no pertanyeu al grup homenatjat us animem a omplir el vestíbul d'aliments per fer d'aquest un acte solidari.

Horari dels actes i recollida d'aliments:

· Alumnat de 4t d'ESO: 12 hores del matí.
· Alumnat de 2n de Batxillerat: 17 hores de la tarda.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Us hi esperem.


 

Cata de vins comentat amb maridatge

El passat divendres 24 de maig de 2013, l'AMPA conjuntament amb l'Escola d'Hoteleria Terres de l'Ebre Joaquin Bau, van organitzar un tast de vins comentat amb maridatge.

Es van tastar vins de l'Agrícola Sant Josep de Bot maridats amb creacions de l'Escola de cuina.


L'acte va començar amb les paraules del director del centre, Francesc Lahosa, que va incidir que aquest hauria de ser el primer de molts altres actes per donar a conneixer tant la cultura del vi d'aquestes terres, com l'art culinari que es desenvolupa al centre.

El president de l'ampa, Josep Aixarch, va agrair tant al representant de la cooperativa de Bot, Sr. Jaume Martí, com al representant de Distribucions Molina, Sr. Juanjo Grau, la seva contribució a l'esdeveniment i va lloar la feina que es fa des de l'Escola de cuina, reconeixent-li el suport obtingut per col·laborar en aquest tast.
 




La Sra. Maria Sanchís, responsable de l'escola, va anant esbrinant els maridatges que ens havien preparat per al tast i que acompanyarien els vins, els quals s'encarregà el Sr. Jaume, de explicar-nos totes les seves virtuts i procés d'elaboració.

Els alumnes de l'escola van estar en tot moment atents per oferint-nos un servei altament qualificat a les aproximadament 70 persones assitents, mares, pares, professors i amics que van poder assaborir les exquisides degustacions creades expressament per acompanyar la cata de vins.




La proposta no podia ser més atractiva:
  • Mil fulls de poma, foie i formatge de cabra per tastar l'espectacular garnaxa, blanc de negres, Clot d'Encís BLANC 2012.
  • Brioxe prenyat amb xoriç per al seductor Clot d'Encís ROSAT 2012.
  • Vedella en el seu propi suc per a l'excel·lent Llàgrimes de Tardor RESERVA 2007.
  • I per postres unes coquetes de sagí per assaborir la deliciosa MISTELA Clot d'Encís.

   



Premi del treball de recerca per a Clara Reverter

L'alumna de l'institut J. Bau, Clara Reverter, ha estat premiada per la Fundació Gaspar Espuña- CETT pel seu treball de recerca de Batxillerat.

Reverter va elaborar un projecte de dinamització turística i cultural aplicat a Tivenys que ha captat l'atenció del jurat de la vuitena edició dels Premis de Batxillerat de la Fundació.

L'excel·lència del treball portat a terme per Reverter també havia estat reconeguda pel Consell Comarcal del Baix Ebre en l'edició de juliol de 2012.

      
 
Foto 1: Clara amb el director del centre Sisco Lahosa i el tutor del treball, Manel Ollé, durant l'acte de recollida de premis celebrat a Barcelona.

Foto 2: Clara amb la resta dels guardonats en la VIII edició dels Premis de Batxillerat Fundació Gaspar Espuña.


 

Primer premi en el II concurs de cristal·lització a l’escola

L’institut Joaquín Bau guanyadors del primer premi en el II concurs de cristal·lització a l’escola en la categoria de cristall únic.

Els alumnes de 1r de batxillerat científic de l’Institut Joaquín Bau de Tortosa, han participat en el II concurs de cristal·lització a l’escola organitzat per les universitats UB, UAB i URV.

El concurs consistia en obtenir, al laboratori, un cristall a partir d’una solució saturada d’una sal, que en refredar-se lentament dona lloc a una ordenació interna de les partícules que el formen, que fa que presenti externament una forma regular: el cristall.

Organitzats en grups de treball de tres alumnes, han estat treballant en el laboratori, al llarg de més de 2 mesos, experimentant diferents condicions, tècniques i colorants amb l’objectiu d’obtenir el millor cristall. Després d’aquest treball en el centre, els alumnes van elegir el grup format per Laura Fernandez, Maria Iriondo i Carmen Viñas, com el grup que havia aconseguit el millor cristall.

El passat 3 de maig aquestes alumnes acompanyades per la professora que coordinava l’activitat, van assistir a la jornada final que va tenir lloc a la facultat de Geologia de la UB, on competien 27 instituts d’arreu de Catalunya. En aquesta jornada cada centre va presentar els seus cristalls, i davant de tres jurats diferents, les alumnes van haver de defensar, explicar el seu mètode de treball i respondre a les qüestions que els plantejava jurat.

El jurat format per: Fernando Lahoz, president del Grupo Español de Cristalografía y Crecimiento Cristalino, Carles Ayora, president de la Sociedad Española de Mineralogia, Yolanda Cesteros, vicedecana de la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili, Manuel Labrador, director del Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals de la Universitat de Barcelona, Anna Sanahuja, ex-directora del Museu CosmoCaixa de Barcelona, Esteve Cardellach, catedràtic de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Àngels Canals, professora del Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals de la Universitat de Barcelona, Dani Jimenez, divulgador científic i director d'Experimentalia, presentador del programa "Dinàmiks" del Super3 i científic de “La Partida” de TV3 i Mònica López, periodista diari ARA, va atorgar el primer premi en la categoria de cristall únic al cristall presentat per les alumnes Laura Fernandez, maria Iriondo i Carmen Viñas de l’institut Joaquín Bau.

A l’acte de lliurament dels premis van participar la vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de l UB, Dra. Gemma Fonrodona, el degà de la Facultat de Geologia, Dr. Lluís Cabrera, el Dr. Miguel Àngel Cuevas, catedràtic emèrit del departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals, i el Dr. Francesc Diaz, catedràtic i codirector del Grup de Recerca de Física i Cristal·lografia de la URV.

 
          


 

61 al 70 de 76
12345678
Comandes de llibres

Enllaços


Notícies recents

Assemblea General Ordinària de l'AFA curs 2022-23

"Eines pràctiques contra l'assetjament escolar"

Talent Jove 22-23. Física i Matemàtiques per a estudiants de Batxillerat

Formació salut mental infanto-juvenil per familiars

XERRADA ONLINE: Com acompanyar la sexualitat dels i les adolescents

PORTES OBERTES ESO

Convocatòria del concurs de la portada de l'anuari 2021/2022

NOVA DATA: TAST DE VINS BLANCS

UN VIATGE DE BLANCS... 5 BLANCS 5 TAPES

Xerrada informativa sobre el web UNPORTAL

Xerrada: EL COS, ADOLESCÈNCIA, FACTORS DE RISC I MITES EN L'ALIMENTACIÓ

Taller Webinar: Acompanyar la sexualitat dels i les adolescents. A càrrec d'Anna Salvia

Curs de torrons i dolços de Nadal

Assemblea General Ordinària de l'AFA

Acte d'entrega d'orles als alumnes de l'Institut Dertosa 2020-2021

WEBINAR: Gestió de casos COVID-19 als Centres Educatius

BASES DEL CONCURS DE DISSENY DE LA PORTADA ANUARI 2020/2021

Lloguer de guixetes ESO/BAT

Reunions informativa amb les famílies

Es constitueix la Fundació Privada Estudis Internacionals Dertosa per fomentar un Batxillerat Internacional basat en el rigor acadèmic i en el desenvolupament personal de l'alumnat

Calendari escolar curs 2020-2021

Acte de lliurament de diplomes d'excel·lents i matrícules

Lliurament dels I premis Paco Sorolla de Treballs de recerca

Retorn i compra de llibres i llicències Iddink

COMUNICAT: Festa de Graduació

Termini matrícula PAU: 15 maig - 15 juny

Resolució normes preinscripció i matrícula 2020-2021

Material divulgatiu SC Salut - Coronavirus SARS-CoV-2

Els premis Paco Sorolla pretenen honrar la seua figura i fomentar recerca i coneixement

Taller de cuina: Plats amb carxofa

COMUNICAT: Anuari Festa de Graduació

L'Institut Dertosa ofertarà el Batxillerat Internacional a partir del proper curs 2020-21

Dimecres 22, no hi haurà activitat a l'Institut Dertosa

Fira de l'estudiant

Tallers de cuina: torrons, postres i aperitius de Nadal

Assemblea General Ordinària de l'AFA curs 2019-20

L'Institut Dertosa introduïx la iniciació a l'skate a l'educació física dels cursos d'ESO

Anna Carbó, guanyadora del 1r Premi de batxillerat en bioètica de la Fundació Víctor Grífols i Lucas

Taller de cuina: elaboració de panellets

Vaga general estudiantil

27 de setembre, vaga general estudiants

Comanda i recollida de claus de guixetes

Carta de benvinguda

Horari inici de curs 2019-2020

Llistat de llibres curs 2019-2020

Simula la teva comanda de llibres a Iddink

Ja tinc el resultat de les PAU. I ara què?

Vídeo promocional del centre - Optativa d'alemany

Alumnes de 4rt d'ESO han guanyat el Premi Territorial de Ficcions 2019

PREINSCRIPCIÓ DE BATXILLERAT

ACEPTAR
Aquest web utilitza la cookie _ga propietat de Google Analytics, persistent durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la navegació pel lloc web.
Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de Cookies